Muovi pakkauksissa – hyvis vai pahis?

Kaupallinen yhteistyö: Vaasan
||||||||
Vaikka muovisen leipäpussin hiilijalanjälki on pieni, pystyt vielä puolittamaan sen kierrättämällä pussin - kun kierrätät muovin ja huolehdit, että kaikki ostettu leipä tulee syödyksi, olemme yhdessä taas askeleen lähempänä vähäpäästöisempää maailmaa.

Kaupallinen yhteistyö | Vaasan Kirjoittaja | Minska Kuvat | Minska

 

Muovi on saanut arkisessa ilmastokeskustelussa pahiksen leiman. Harva meistä on välttynyt näkemästä kuvia valtamerten jättimäisistä muovilautoista tai roskaisista kadunvarsista ja ojista maissa, joissa jätehuolto on lapsenkengissä. Ja nämä ongelmat toki ovat ihan todellisia muoviin liittyviä haasteita, mutta meillä Suomessa onneksemme muovin kanssa pärjätään paremmin. Jätehuolto toimii ja vesistöjäkin kuormittavat ihan muut syyt kuin muoviroska.

Muovilla on paikkansa elintarvikeketjussa

Koska kaiken tuotetun ruoan pitäisi päätyä syötäväksi eikä roskikseen, elintarvikkeiden tuotantoketjussa kiinnitetään paljon huomiota tuotteen säilyvyyttä parantavaan pakkaukseen. Muovi on lunastanut paikkansa elintarvikkeiden pakkausmateriaalina monien hyvien ominaisuuksiensa ansiosta: se on kevyttä, kestävää, useimmiten kierrätettävää ja sen valmistamisen hiilijalanjälki on pieni. Ja mikä parasta, muovipakkaus auttaa säilyttämään esimerkiksi leivän pitkään tuoreena ja ehkäisee näin hävikkiä. Kaikki Vaasan leipomoiden leipäpussit ovat kierrätettävää muovia.

Muovin avulla hävikkiä vastaan

Koska ruokahävikki on merkittävä ilmastopäästöjen lähde, on tärkeää torjua hävikkiä kaikin mahdollisin keinoin. Pakkaus muodostaa elintarvikkeen koko elinkaaren aikaisesta ympäristökuormituksesta vain murto-osan, esimerkiksi leivän kohdalla jopa alle 2 %. Yhdenkin roskiin heitetyn leipäpalan ilmastovaikutukset ovat suuremmat kuin itse pakkauksen. Joka kerta, kun onnistut välttämään ruokahävikkiä, teet ilmastoteon.

Kierrätys ja uudelleenkäyttö kunniaan

Vaikka muovisen leipäpussin hiilijalanjälki on pieni, pystyt vielä puolittamaan sen käyttämällä pussin uudelleen. Näin kesällä eväsretkiä ja piknikkejä voi parhaimmillaan mahtua yhteenkin viikkoon useampia. Pakkaa eväsleivät puhtaaseen tyhjään leipäpussiin, hedelmät ja kasvikset toiseen. Ota vielä varuiksi yksi ekstrapussi mukaan. Eväiden päädyttyä parempiin suihin voit pakata hedelmien kuoret ja muut biojätteet yhteen tyhjään leipäpussiin ja kuljettaa ne kotiin kierrätettäväksi. Toisessa pussissa kulkee muut mahdolliset roskat. Uintiretken jälkeen märän uikkarin voi näppärästi laittaa tyhjään leipäpussiin. Yön yli reissussa sukka- ja alusvaatepyykki kulkee leipäpussissa kotiin.

Käytä pussi uudelleen ja puolitat hiilijalanjäljen

Muovia kierrättämällä voidaan vähentää öljypohjaisen, neitseellisen muovin käyttöä ja siten vähentää ilmastopäästöjä. Syksyllä 2019 Vaasan teetti haastattelututkimuksen leipäpakkauksiin liittyen. Tutkimuksen mukaan jo 44 % suomalaisista laittaa muovisen leipäpakkauksen muovinkierrätykseen. Joka kolmas vastaaja käyttää pussin uudelleen ja siten entisestään pienentää ympäristövaikutusta.

Vaasan leipomoiden muovijäte kerätään talteen ja viedään energiajätteeksi. Kun sinä teet oman osasi kotona – kierrätät muovin ja huolehdit, että kaikki ostettu leipä tulee syödyksi – olemme yhdessä taas askeleen lähempänä vähäpäästöisempää maailmaa.