Joululahjaksi käytettyä?

|
Käytetty lahja säästää rahaa ja luontoa – eikä käytetyn tavaran antamista tarvitse nykypäivänä enää nolostella.

Kaupallinen yhteistyö | Tori.fi. Kirjoittaja | Minska. Kuvat | iStock

Kun joulu lähestyy, alkaa lahjastressi hiipiä monen mieleen. Kaikki eivät mieti lahjoissa ekologisuutta, mutta yhä useampi miettii. Mikä sitten onkaan se kaikkein ekologisin lahja? Kenties jotain itse tehtyä? Tai kotipaikkakunnan käsityöläiseltä ostettu, lähellä valmistettu tuote? Jotain ihanaa lähiruokaherkkua kauniissa kierrätettävässä pakkauksessa? Kestäviä kotimaisia vaatteita tai asusteita? Tarpeellista, toivottua ja pitkäikäistä? Kestävää ja kierrätettävää? Kun ympäristöseikkoja alkaa oikein tosissaan pohtia, menee pää pyörälle vähemmästäkin.

Vastaus on helppo!

Yksinkertainen vastaus tuleekin tässä: kaikkein ekologisin lahja on käytetty lahja! Kun tuotteen elinkaari pitenee, sen suhteellinen ympäristövaikutus pienenee. Kun valmistamisesta syntynyt hiilijalanjälki jakautuu pidemmälle ajalle, tuotteen käyttövuosiin suhteutettu ympäristökuormitus muuttuu pienemmäksi. Käytetyn lahjan valmistaminen ei myöskään vaadi neitseellisiä raaka-aineita eikä sen vastuullisuutta ja valmistusolosuhteita tarvitse pohtia samalla tavalla kuin uutta ostaessa. Kun yhdelle ihmiselle tarpeeton tavara jatkaa elämäänsä toisen henkilön käytössä, estetään sen ennenaikainen päätyminen jätteeksi.

Käytetty lahja – noloako?

Mutta apua! Ei kai lahjaksi kehtaa antaa käytettyä tavaraa? Mitä lahjan saaja ajattelee? Että minulla ei ole varaa ostaa uutta kaupasta? Että lahjan vastaanottaja ei ole uuden tavaran arvoinen? Tällaiset ajatukset voinee pikku hiljaa unohtaa, sillä jos käytetyn tavaran antaminen lahjaksi onkin ollut epätavallista, ei sen pitäisi olla sitä enää. Vain 8 prosenttia Tori.fi:n kyselytutkimukseen vastanneista harmistuisi käytetyn joululahjan saamisesta. Maailma ei silti tältäkään osin ole vielä valmis ja ajatuksia sekä käytäntöjä on ravisteltava uusille urille, sillä joka toinen suomalainen ei ole koskaan antanut käytettyä joululahjaa. Kuitenkin ainoastaan 16 prosenttia suhtautuu kielteisesti käytetyn joululahjan antamiseen. Asenteet käytetyn lahjan antamista ja saamista kohtaan ovat siis jo enimmäkseen myönteiset, mutta teot eivät ihan vielä ole seuranneet perässä. Suunta näyttäisi kuitenkin olevan hyvä.

Voisiko ympäristöä ajatella myös jouluna?

Suomalaiset ovat perinteisen joulunvieton ystäviä ja perinteet menevät ympäristön huomioinnin edelle jopa 65 prosentilla vastaajista. 40 % suomalaisista ei huomioi ekologisuutta joulun vietossa mitenkään. Entistä useampi on kuitenkin tietoinen ilmastokriisistä, luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä ja ylikulutuksen ongelmista, mutta toistaiseksi nämä ilmiöt näkyvät joulunvietossa vain vähän.

Joululahjarahat kiertoon

Joulun alla kauppa vilkastuu. Suomalaiset kuluttavat joulukuussa huomattavasti enemmän rahaa kuin muina kuukausina. Ajatella, jos edes puolet tuosta “ylimääräisestä” rahasta käytettäisiinkin vertaiskauppaan ja kiertotalouteen! Mikä valtava määrä luonnonvaroja säästyisi! Samalla säästyisi myös hiukan rahaa, jos kaikkia lahjoja ei ostettaisikaan uutena kaupasta. Kannattaa myös muistaa, että juuri nyt on loistava aika tienata vähän ekstraa. Jos nurkkiin on kertynyt itselle tarpeetonta tavaraa, on joulun alla erityisen hyvä hetki päästä niistä eroon laittamalla ne myyntiin ja samalla tienata rahaa vaikkapa omaan joulunviettoon.

Käytetty lahja on myös lahja ympäristölle

Jos sinä kuulut niihin 13 prosenttiin, jotka ovat kokeneet ilmastoahdistusta joulunviettotapojensa vuoksi tai peräti siihen neljännekseen, joka on päättänyt lopettaa joululahjojen antamisen kokonaan, kannattaa pitää mielessä käytetyn lahjan antaminen. Se on oiva vaihtoehto sinulle ja ympäristölle, mikäli et ihan kokonaan ole valmis luopumaan joululahjaperinteestä.

Vuoden käytetty joululahja on valittu

Tori.fi toteutti tänä syksynä äänestyksen, jossa valittiin ensimmäistä kertaa Suomessa Vuoden käytetty joululahja. Ääniä annettiin 4700 ja äänestyksen voitti Artekin jakkara. Monesta suomalaisesta kodista löytyvä klassikkojakkara edustaa laatua ja pitkäikäisyyttä ja säilyttää myös jälleenmyyntiarvonsa. Voittajatuotteesta voikin vetää johtopäätökset siitä, mitä suomalaiset lahjoissa arvostavat: laatua, kestävyyttä, käytännöllisyyttä, tarpeellisuutta ja kotimaisuutta. Myös edullisuus on tärkeä kriteeri lahjan hankinnassa, ja käytettyhän on lähes poikkeuksetta uutta edullisempaa!

Luodaan rohkeasti uutta lahjakulttuuria

Pidetään siis kiinni hyvistä ja arvokkaista jouluperinteistä – yhteinen aika läheisten kanssa, tärkeiden ihmisten muistaminen, kiireetön oleilu ja hyvä ruoka – ja uudistetaan niitä perinteitä, jotka uudistamista kaipaavat. Nyt vain rohkeasti selailemaan käytettyjen lahjojen tarjontaa ja luomaan uudenlaista lahjakulttuuria! Tässä vielä muutama idea avuksesi käytetyn joululahjan etsintään: