Ayurvedaa pohjoisen olosuhteissa

Ayurvedaa pohjoisen olosuhteissa | Minska artikkelit|Rosi Sotkasiira | Minska artikkelit|Ayurveda syksy ja talvi | Minska artikkelit|Ayurveda kevät | Minska artikkelit|Ayurveda kesä | Minska artikkelit
Ayurveda auttaa syventämään itsetuntemusta ja sen avulla voi oppia ymmärtämään ruokavalion, elämäntapojen sekä eri vuodenaikojen vaikutuksen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Kirjoittaja | Rosi Sotkasiira. Kuvat | Unsplash & Minna Pakkanen, Valokuvaamo Kipinä

Ayurveda on elämisen taito, jonka pyrkimyksenä on elää tasapainoista elämää itsensä ja ympäristönsä kanssa. Sen juuret ulottuvat tuhansien vuosien päähän Intiaan.

Ayurvedan mukaan ihminen on osa luontoa ja kaikista löytyy luonnon viisi eri elementtiä: eetteri (tila), ilma, tuli, vesi ja maa. Kun elementit yhdistetään pareittain, niistä syntyy kolme doshaa: vata (ilma + eetteri), pitta (tuli + vesi) ja kapha (vesi + maa). Vata vastaa hermoston toiminnasta, pitta huolehtii aineenvaihdunnasta ja ruoansulatuksesta ja kapha vastaa uudistumisesta ja antaa keholle sen fyysisen olomuodon. Jokaisen keho on kokonaisuus, josta löytyy kaikki doshat.

Rosi Sotkasiira | Minska artikkelit

Ayurvedinen vuosikalenteri

Eri vuodenajat jaetaan myös kolmen doshan mukaan. Tiedostamalla eri vuodenaikojen ominaispiirteet opit soveltamaan omia rutiinejasi sekä huomioimaan ympäristön aiheuttamat haasteet itsessäsi ja toiminnassasi.

"Pidä siis itsestäsi erityisen hyvää huolta aina vuodenajan taitekohdissa."

Vuodenaikojen taitekohdat aiheuttavat aina stressireaktion, kun keho ja mieli yrittävät sopeutua ympäristön muutoksiin, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi vastustuskyvyn heikentymistä. Pidä siis itsestäsi erityisen hyvää huolta aina vuodenajan taitekohdissa.

Syksy ja talvi

Ayurveda syksy ja talvi | Minska artikkelit

Syksyllä ilmojen viiletessä siirrymme Suomessa ayurvedisesti vata-aikaan, joka jatkuu kylmän talven yli. Syksyllä ja talvella erilaiset vata-doshalle tyypilliset oireet ovat yleisiä, kuten ihon kuivuus, ahdistuneisuus, unettomuus sekä ruoansulatuksen ja ääreisverenkierron häiriöt.

Syksyllä luonto alkaa valmistautumaan lepoon ja talven tultua monet eläimet vaipuvat talviunille. Ayurvedan mukaan myös meidän tulisi elää samassa syklissä luonnon kanssa ja hidastaa elämänrytmiämme. Vata-ajan kuivien ja kylmien elementtien vastapainoksi tarvitsemme lämpöä, kosteutta, maadoittumista ja säännöllisiä rutiineja.

Vinkit syksyyn ja talveen

  1. Suosi lämmittäviä sekä maadoittavia aterioita, kuten sosekeittoja tai haudutettuja juurespatoja. Lisää joukkoon lämmittäviä mausteita, kuten inkivääriä, neilikkaa tai kanelia.
  2. Panosta rutiineihin ja riittävään lepoon.
  3. Nauti lämpimistä kylvyistä. Mikäli taloudestasi ei löydy kylpyammetta, rentoudu lämpimään jalkakylvyn äärellä ennen nukkumaanmenoa.
  4. Suosi lämpimiä juomia kaikkina vuodenaikoina. Kylmä vesi heikentää ruoansulatuksen normaalia toimintaa ja edesauttaa kuona-aineiden varastoitumista elimistöön. Vata-vuodenaikoina suosittelen nauttimaan yrttiteitä, jotka sisältävät ruoansulatusta aktivoivia ja lämmittäviä mausteita, kuten Yogi Tea Stomach Ease ja Ginger Lemon. Nauti kyseisiä teitä aina aterian jälkeen.

 

Kevät

Ayurveda kevät | Minska artikkelit

Kevät on uudistumisen aikaa. Luonto herää eloon ja alkaa puhdistua talven horroksesta.  Ympäristössä ottavat vallan kapha-doshan elementit, jotka voi aistia lisääntyneenä kosteutena ja loskaisina tienpientareina. Myös olotilassa voi olla havaittavissa ”matalapainetta”. Keväällä erilaiset kapha-doshalle tyypilliset oireet ovat yleisiä, kuten tukkoinen olo, voimattomuus sekä erilaiset hengitystieoireet siitepölykauden alkaessa.

Kevät on mitä mainiointa aikaa uuden alulle, aktivoimiselle sekä erilaisille puhdistuskuureille. Kevät on myös parasta aikaa kokeilla jotain uutta ja poistua omalta mukavuusalueelta.

Vinkit kevääseen

  1. Vähennä ruokavaliossasi limaisuutta lisääviä ruoka-aineita, kuten maitoa, sokeria ja kauraa. Suosi puhdistavia yrttejä ja tuoreita vihanneksia, kuten tankoparsaa, pinaattia, nokkosta ja siankärsämöä.
  2. Huuhtele nenäontelosi päivittäin nenäkannulla, etenkin jos kärsit siitepölyoireista.
  3. Aktivoi kehoa ja nestekiertoa sykettä nostavalla hikiliikunnalla ja vartalon kuivaharjauksella.
  4. Tue kehon uudistumista keväällä nauttimalla Yogi Tea Detox Dandelion yrttiteetä, joka sopii hyvin detox kuurin yhteyteen tai päivittäin nautittavaksi, kun haluat aktivoida kehoa ja tukea kevyesti kehon puhdistumista päivittäisillä valinnoilla.

 

Kesä

Ayurveda kesä | Minska artikkelit

Kesä on valon, kukoistuksen ja energisyyden aikaa, jolloin siirrymme ayurvedisesti pitta-aikaan. Lisääntynyt valon määrä saa energiatasot nousemaan, mutta samaan aikaan lämpötilan nousu aiheuttaa erilaisia pitta-doshalle tyypillisiä oireita, kuten hikoilua, kuumotusta, ärtyneisyyttä sekä erilaisia tulehduksia ja herkkyysreaktioita.

Kesällä tulisikin panostaa kehon viilentämiseen, niin sisäisesti kuin ulkoisesti, jotta sisällä roihuava tuli pysyisi paremmin hallinnassa. Kesällä kannattaa siis pulikoida paljon viileissä luonnon vesissä ja välttää ruokavaliossa kehoa kuumentavia ruoka-aineita.

Vinkit kesään

  1. Vähennä mausteiden määrää. Nauti ruoka-aineiden aidoista mauista ja lisää makua tuoreilla yrteillä.
  2. Nauti viilentävistä ruoka-aineista, kuten kookosvedestä, makeista mansikoista, vesimelonista sekä vihreistä vihanneksista.
  3. Vaikka vireystila voi olla korkeampi, kuin muina vuodenaikoina, pyri välttämään suorittamista ja ole itsellesi armollinen.
  4. Vältä myös kesällä jääkylmiä juomia ja suosi lämpimiä juomia, jotka sisältävät kehoa viilentäviä yrttejä. Yogi Tea Inner Harmony -yrttitee sisältää viilentäviä ja pittaa tasapainottavia yrttejä, kuten kamomillaa, laventelia ja piparminttua.

 

Rosi Sotkasiira

  • Ekokosmetologi, tietokirjailija ja ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija.
  • Yksi Pohjoista Ayurvedaa – keholle, mielelle, iholle -tietokirjan tekijöistä.
  • Rosin tavoitteena on innostaa ihmisiä oman hyvinvoinnin ja kokonaisvaltaisen kauneutensa äärelle. Rosi jakaa työssään tietoa ayurvedasta sekä kehon ja mielen tasapainon vaikutuksesta ihon hyvinvointiin.
  • Lue lisää Rosista rosilindas.com