Karita Sainio: Kaikki paremmat teot lasketaan

||||
Pieni kirja paremmista valinnoista -kirjan kirjoittanut Karita Sainio jakaa omat vinkkinsä vastuullisiin ja eettisiin valintoihin arjessa.

Kirjoittaja | Karita Sainio. Kuvat | Ida Kärki ja Unsplash

Kuva | Unsplash

Olet luultavasti kiinnostunut vastuullisuudesta ja haluat tietää siitä lisää. Teet ehkä jo paljon vastuullisia tekoja arjessasi ja tiedät paljon. Saatat myös olla ottamassa vasta ensiaskelia. Olet oikeassa paikassa, oikeassa hetkessä. Sinulla on aito mahdollisuus vaikuttaa. Valitse ne asiat, jotka juuri sinä pystyt juuri nyt tässä hetkessä parhaiten toteuttamaan. Jokaisen tapa vaikuttaa on erilainen, ja kaikki paremmat teot lasketaan. Voit aloittaa vaikka näistä neuvoista:

1. Janoa tietoa

Ensimmäiseksi tee itsellesi selväksi, mistä on kysymys. Ilmastonmuutos on valtavan iso aihe, johon liittyy myös ihmisoikeudet, eriarvoisuus, eläinoikeudet ja ihmisten terveys. Tieto ei aina lisää tuskaa. Kun tiedät enemmän, parempien valintojen teko on helpompaa. Päivitä osaamistasi, sillä asiat muuttuvat nyt nopeaa vauhtia. Kuluta artikkeleita, kirjoja ja podcasteja. Samalla kun tiedät, osaat ottaa vastuuta ja voimaannut. Ympäristön, ihmisten ja eläinten huomioon ottaminen ei tee elämästäsi kurjempaa – vastuullisuus vapauttaa ja tuo itsevarmuutta omiin valintoihin. 

2. Löydä oma nichesi

Löydä asiat, jotka ovat sinulle helppoja. Oletko minimalisti, jolle zero waste -elämäntapa tulee luonnostaan? Osaatko korjausommella kirpputorilta löytyneitä vaatteita itsellesi sopiviksi? Oletko bisnestyyppi, joka vaatii hallituksen kokouksessa yritykseltä vastuullisempia toimintatapoja?  Jokaisen tapa vaikuttaa on erilainen.

Kuva | Unsplash

3. Kiinnitä huomiota isoihin piikkeihin

Muun muassa lihan ja maitotuotteiden syöminen, kodin energiaratkaisut, lentomatkustaminen, oman kaupungin sisällä matkustaminen, himovaateshoppailu ja älylaitteiden runsas käyttäminen ovat henkilökohtaisen hiili- ja vastuullisuusjalanjäljen kompastuskohtia. Kiinnitä siis erityishuomioita etenkin näihin asioihin arjessasi.

4. Jaa mielipiteesi

Älä koskaan aliarvioi näyttämäsi esimerkin vaikutusta. Kun jaat somessa vastuullisen brändin vaatteen kuvan tai kun kerrot työpaikkalounaalla, miksi valitsit kasvisruoan, ihmiset oikeasti kuuntelevat. Mitä enemmän vastuullisuudesta puhutaan, sitä laajemmin ihmiset saavat tietoa ja inspiraatiota toimia paremmin.

Kuva I Unsplash

5. Ole armollinen

Ei ole olemassa yhtä nappia, jota painamalla kaikki maailman ongelmat voitaisiin ratkaista. Ei ole yhtä vastausta, eikä kaikki ole mustavalkoista. Nopeat dieetit eivät toimi tässäkään asiassa. Jos muutat hetkessä kaiken, voi olla, etteivät muutokset jää pysyviksi.

Sinun ei tarvitse kantaa koko maailman ongelmia harteillasi. Tee se, mikä voimavaroillesi on juuri nyt mahdollista. Vaikka poliittinen ilmapiiri ja meitä ympäröivä mediakeskustelu saattavat tuntua paikallaan junnaavalta kinastelulta, on miljoonia ja miljoonia tavallisia ihmisiä, jotka pyrkivät arjen teoillaan hidastamaan ilmastonmuutosta. Kehitteillä on myös paljon uusia teknologioita paremman maailman puolesta: ilmakehän ylimääräisestä hiilidioksidista pyritään kehittämään muun muassa polttoainetta ja jopa syötäväksi sopivaa proteiinia. On paljon toivoa. 

Karitan uutuusteos ”Pieni kirja paremmista valinnoista” tarjoaa lisää täsmäneuvoja tiedostavampaan arkeen pukeutumisen, kodin ja kosmetiikan saralla sekä digikäyttäytymisessä, omalla työuralla ja sijoittamisessa.

  • Kirjailija, PR-toimisto Sugar Helsingin perustaja ja naisia voimauttavan Women in Business -brändin luoja. Tällä hetkellä Karita johtaa metsän parantaviin mikrobeihin perustuvaa Moi Forest -startupia, jonka perustaja hän on.
  • Kirjoittanut kaksi kirjaa vastuullisesta elämäntavasta: Hyvin eletty (WSOY 2017) ja Pieni kirja paremmista valinnoista (Cozy Publishing 2020).
  • Luonut työuransa ekologisten ja eettisten brändien parissa.