Dysbioosi – turvotuksen ja suolisto-oireiden yhteinen nimittäjä

|||
Suoliston häiritsevä turvotus ja muu oireilu kertoo suoliston bakteerikannan ongelmista, eli dysbioosista. Dysbioosi on yleinen tilanne, jolla on monia syitä. Jotta oireista pääsee eroon, on puututtava tähän juurisyyhyn ja sen taustatekijöihin.

Kirjoittaja | Annika Havaste. Kuvat | Unsplash.

Suoliston häiritsevä turvotus ja muu oireilu kertoo suoliston bakteerikannan ongelmista eli dysbioosista. Dysbioosi on yleinen tilanne, jolla on monia syitä. Jotta oireista pääsee eroon, on puututtava tähän juurisyyhyn ja sen taustatekijöihin.

Millaisia bakteereita suolistossasi lymyää?

Kaasujen tuotanto suolistossa on täysin normaalia, sillä suolistobakteerit tuottavat enemmän tai vähemmän kaasuja riippuen niille tarjotusta ravinnosta. Monet terveelliset kasvikset fermentoituvat suolessa bakteerien toimesta.

Kun suolistobakteeristo on terve, fermentoituminen tuottaa suoliston terveyttä hyödyttäviä, lyhytketjuisia rasvahappoja, eikä liikaa kaasuja. Kun taas suolistobakteeristo on epätasapainossa, samat ruuat aiheuttavat ylimäärin kaasuja. Kyse on siis siitä, että suolistossa majailee liikaa epätoivottuja bakteerikantoja ja hyödyllisten bakteerien määrä on vähentynyt.

Kuva | Unsplash

Elämäntapatekijät syyniin

Jotta voit puuttua vaivan juurisyihin, kartoita elämäntapasi. Suolisto on herkkä elin, joka on jatkuvassa yhteydessä hermostoon. Siksi stressi, kiire, liian vähäinen uni tai palautumisen puute aiheuttavat suuren osan suoliston oireilusta.  Panosta siis riittävään uneen, sopivaan liikuntaan ja stressinhallinnan keinoihin.

Myös syömisen ajoituksella ja ruuansulatuksen toimivuudella on suuri merkitys. Milloin syöt, syötkö liikaa kerralla, rauhoitutko ruokailun ajaksi, syötkö kiireessä, syötkö liian myöhään illalla? Pureskeletko ruokasi hyvin? Jo nämä asiat korjaamalla saatat helpottaa oireita huomattavasti.

Mieti myös, mitkä muut tekijät ovat aiheuttaneet dysbioosin. Onko taustalla antibioottikuureja, mahahappoja vähentävä lääkitys, kova stressi, kuiduton ja yksipuolinen ruokavalio? Joskus vaivat kumpuavat vuosienkin takaa.

Kuva | Unsplash

Tarkista ruokavaliosi

Poista ruoka-aineet, jotka lisäävät oireita. Poista ensin monia mahdollisia ruoka-aineita ja ota niitä yksitellen takaisin muutaman viikon kuluttua tunnustellen sopivuutta. Tilanteet ovat yksilöllisiä, mutta yleisimpiä turvotusta ja kaasua aiheuttavia kasviksia ovat sipuli- , palko- ja kaalikasvit.

Fruktoosi voi myös aiheuttaa oireita. Sitä on runsaasti joissain juomissa ja luonnostaan monissa hedelmissä ja kuivahedelmissä.  Sitä on myös glukoosisiirapissa, jota löytyy monista makeista herkuista, mutta myös ruokatuotteista . Syö sokeriherkkujen sijaan terveellisistä aineksista tehtyjä herkkuja. Oireita voivat aiheuttaa sokerilalkoholit kuten xylitoli ja mannitoli.

Joskus vaivojen syy löytyy gluteeniviljoista tai vehnästä. Oireet voi aiheuttaa gluteeni tai viljojen sisältämä fruktaani. Maitotuotteiden proteiinit ovat usein vatsavaivojen syynä laktoosin ohella.  

Kannattaa myös kiinnittää huomiota rasvan määrään ja laatuun. Etenkin rasvainen, käristetty ruoka tai pikaruoka voi aiheuttaa ongelmia. Ne myös heikentävät suoliston hyvää bakteerikantaa.

Kuva | Unsplash

Hoida bakteereitasi

Vaikka jo söisit kasviksia, etsi tapoja lisätä edelleen niiden määrää ja lajivalikoimaa ruokavaliossasi. Monipuolisuus kasviksissa ja ruokavaliossa yleensäkin on paras tapa lisätä hyviä bakteereita suolistoon. Lisää ruokavalioosi myös hyvälaatuisia rasvoja, kuten kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä. Napsi pähkinöitä ja syö palkokasveja, kuten linssejä, jos ne sopivat sinulle.

Pelkästään ruoka-aineiden välttäminen ei auta, sillä suppea ruokavalio ei  korjaa  suoliston dysbioosia.

Smoothiet, moniväriset salaatit, kasvisruuat ja itse puristetut tai muut tuoreet vihannesmehut ovat hyviä tapoja monipuolistaa kasvisvalikoimaa. Niistä saadaan monenlaisia kuituja ja polyfenoleita. Nauti välillä myös resistenttiä tärkkelystä kylmenneestä perunasta ja raakakaurapuurosta, sillä se on hyvää ravintoa monille hyville bakteerikannoille. Tee mahdollisimman usein itse ruokasi jalostamattomista ruoka-aineista. Probiootit auttavat tasapainottamaan bakteerikantaa. Hapatetut tuotteet ovat myös suositeltavia, jos suolisto sietää niitä.

Joskus tilanne on monimutkainen ja vaivoja on paljon. Hakeudu asiantuntijan paikkeille, jos ruokavalion uudistaminen tuntuu haastavalta ja kaipaat tukea ja apua suoliston kunnostukseen.

Palkintona roppakaupalla terveyttä ja energisyyttä

Suoliston tervehtymisen positiiviset seuraukset voi havaita lisääntyneenä energisyytenä, mielialan kohenemisena, terveydentilan kohenemisena, hyvänä aivotoimintana ja suoliston oireiden vähentymisenä.